Nasıl Ekilir

Nane Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Dünya üzerinde 25 farklı nane türü bulunur. Ticari amaçlı olarak satışı gerçekleştirilir. Baharat olarak da sunulmaktadır. Anavatanı Avrupa ve Asya’dır. Yağ olarakta tüketimi sağlanır. Kendine has bir aromatik yapısı bulunur. Bu da bazı bölgelerde ilaç ya da parfüm olarak kullanım alanı oluşturur. Çok çabuk büyüyebilme ve yetişebilme özelliğine sahiptir. Belirli bir sınırlama getirilmediğinde bütün alanı kaplayarak diğer bitkilere de zarar verebilir.

Nane tohumu nemli toprakta daha çabuk etki gösterir. Güneşli toprak alanlarını sever. Yine de yarı gölge olmasına dikkat edilmesi gerekir. Soğuk havalara karşı da dayanıklıdır. Antioksidan açısından zengindir.

Nane Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Nane tohumunun özellikleri her ortama ayak uydurabilen daha çok sıcak bölgeleri seven bir özelliğe sahiptir. Bahçe ya da iç mekanda ekimi yapılabilir. Düzenli olarak tüketilebilir. Herhangi bir yan etkisi barındırmaz. Özellikle çocukların hafızalarını kuvvetlendirmede yiyeceklerinin içinde nane yaprağı kullanılabilir. Kan şekeri seviyesini düzenleyerek gün içinde oluşan stresin azalmasını destekler.

Nane Tohumunun Faydaları Nelerdir? Maddeli

Nane tohumu bol miktarda vitamin, demir ve folat içerir. İçerisinde bulunan mentol karışımı sindirim ve hazımsızlığa iyi gelir. Nane tohumunun yararları arasında şunlar bulunur:

  • Bol miktarda A vitamini içerir.
  • İçerisinde yüksek oranda folat barındırır.
  • Demir ve manganez yönü bile zengindir.
  • Vücudun daha rahat sindirim sağlamasını destekler, hazımsızlığa iyi gelir.
  • Birikmiş toksinlerin vücuttan sağlıklı bir şekilde atılmasını sağlar.
  • Bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını destekler.

Nane Tohumunun Zararları Nelerdir? Maddeli

Nane tohumu zengin ve geniş içerikli faydaları kadar zararları da bulunur. Belli kişilerin nane yaprağı tüketiminden uzaklaşması gerekir. Gün içinde durmaksızın aralık vermeden kullanmak büyük zarara yol açar. Nane tohumunun zararları arasında şunlar yerini alır:

  • İleri boyutlu karaciğer yetmezliği bulunan kişilerin tüketmemesi gerekir.
  • Siroz hastalığı bulunanlar uzak durmalıdır .
  • Mide yanması ve reflü şikayetlerini artırır.
  • Bağırsak problemi olanlarında bir süre uzak durması gerekir.
  • Özellikle ülser ve gastrit rahatsızlığı bulunanların çok fazla tüketmemesi önerilir.

Nane Tohumu Ne İşe Yarar?

Nane tohumu doğru şartlar sağlanıp ekimi yapıldıktan sonra kısa sürede ürün verimi elde edilir.

  • Taze nane yaprağı yemeklere ek baharat olarak değerlendirilebilir.
  • Yoğurtla ya da mevsim salataları ile tüketilebilir.
  • Özellikle kış aylarında boğaz ağrılarına ve soğuk algınlığına iyi gelen nane çayı yapılabilir.
  • Nanenin virüslere karşı antibakteriyel etkisi bulunur.
  • Zararlı bakterilerin üremesini engeller.
  • Özellikle diş sağlığı için de bir faydası vardır.
  • Bir anda başlayan ani bulantıların hızlı bir şekilde kesilmesini destekler.
  • Vücutta, özellikle cilt görünümünde oluşan akne belirtilerini dindirir.

Nane Tohumu Nasıl Kullanılır?

Nane tohumu kullanımı genellikle özel olarak hazırlanmış ince yapıdaki toprak ve torf karışımı içerisinde ekimi sağlanarak kullanılır. Can suyu verildikten hemen sonra bol güneş alan bir yerde bekletilmesi gerekir. Düzenli güneş gören ve düzenli sulama sağlanan bir yerde 15 ile 20 gün arasında çimlenme özelliği gösterir.

Nane Tohumu Nasıl Tüketilir?

Nane tohumunun besin değeri oldukça yüksektir. Bu yönüyle sindirim sistemine de faydası var. Nane tohumunun tüketimi sağlanırken çayı daha çok tercih edilir. Özellikle yeşil nanenin taze yaprakları kaynatılarak çayı yapılabilir. Yaklaşık 3 ile 5 dal taze nane yaprağı iyice yıkanır ve kaynayan için 15 dakika demlendikten sonra düzenli olarak tüketilebilir.

Naneyi taze olarak tüketmek isteyenler yoğurt ile karıştırarak yiyebilir. Bu mide hazımsızlığına da iyi gelir. Yemeklerin içerisinde ya da çoğunlukla salatalarda kullanılmaktadır. Hem hoş bir kokusu hem de lezzetli bir tadı bulunur. Kurutarak da kullanmak mümkündür. Sirke ile tüketildiğinde özellikle vücutta iç kanama oluşumunu durdurma özelliği sunar.

Nane Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Nane tohumunun besin değerleri içerisinde bol miktarda A vitamini, Folat ve Demir barındırır. Karbonhidrat yönüyle ve protein açısından zengindir. İçinde kalsiyum, Potasyum ve Sodyum mineralleri de barındırır.

Nane Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Nane tohumu uygun ortam sağlandığında kısa sürede nane yaprağı verir. Nane yaprağı gündelik hayatın her alanında yiyeceklerin içerisinde rahatlıkla tüketilebilir. Yaş ya da kuru olarak da tercih edilebilir. Her üründe olduğu gibi sık kullanımından kaynaklı olarak zararları da bulunur .

Nane tohumdan yan etkileri arasında şunlar yer alır:

  • Çok fazla tüketildiği anda boğaz tahrişine neden olabilir.
  • Mentol yapısı zehire neden olabilir.
  • Safra taşında problem olan kişilerin tüketmesi risk oluşturur.
  • Mide rahatsızlığı bulunanlar reflü hastalarının daha da kötü hale gelmesine neden olur. Bu yönüyle en büyük yan etkiyi mide rahatsızlığı çeken kişilere gösterir.
  • Gebelik döneminde nane çayı tüketmek oldukça zararlıdır. Uzak durulmalıdır.
  • Küçük çocukların gelişimi aşamasında nane çayı tüketmeleri ya da cildine nane yağı sürmelerinden kaçınılması gerekir.
  • Solunum problemlerine neden olabilir. Astım ya da bronşit hastalarının dikkat ederek kullanması gerekir.

Nane Tohumu Nasıl Ekilir?

Nane tohumunun ekimi  istendiğimde bölgenin havalandırılması gerekir. Toprağın sıcak ve nemli olması daha çok verim elde edebilmeyi sağlar. Özellikle Şubat ayından itibaren tohum ekim sürecine başlanabilir. Ekim sırasında toprak yüzeyine yakın bir mesafe tercih edilmelidir. Çimlenme süresi ise 4 haftayı kadar bulabilir. Evde bakımı yapılacaksa ekim için 6 santime ulaştığında daha büyük bir saksıya geçirmek uygun olur. Çok fazla suya ihtiyaç duyar. Bu yönüyle düzenli sulamasının yapılması gerekir.

Nane Tohumu Nasıl Ekilir
Nane Tohumu Nasıl Ekilir

Nane Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Nane tohumunun ekim zamanı yapmak isteyen kişiler için en doğru zaman ilkbahar aylarıdır. Daha çok verim elde edilebildiği için sonbaharda da yetiştiriciliği yapılabilir.

İlginizi Çekebilir: Fasulye Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Ata Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Teff Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu